Ola Åstrand “Barn bodde ensam fann pop. 4 -25 maj 2024

Ola Åstrand “Barn bodde ensam fann pop. 4 -25 maj 2024
29 april, 2024 Galleri Ping-Pong
In gamla

BARN BODDE ENSAM
FANN POP.

Så stod det på en av mina falska löpsedlar som jag ställde ut på ICA Malmborgs för trettio år sedan, bara några hundra meter från där Ping-Pong ligger nu, och det var väl så jag kände det.
Min mamma tog mig för att se Beatles första långfilm “A Hard Days Night” när jag var fem, sex år. Det var strax innan flytten från Göteborg till Malmö. Från det gamla huset på Linnégatan till de nybyggda fyravåningshusen längs rälsen på Vitemöllegatan, där Rosengård fortfarande höll på att byggas. Beatles gjorde så starkt intryck att jag inte gick att prata med efteråt. Inte förrän jag fyllt ett helt block med “Beatles-gubbar”. Där förenades de intressen som sedan kommit att dominera min tillvaro: musik och konst. Musik & Konst heter också en skivaffär i Malmö där jag sprang mycket när jag i min ungdom bodde på Torpgatan och spelade gitarr i olika band. Under denna period gjorde jag illustrationer till fanzines runt om i landet. Jag gjorde också ett eget fanzine som bytte namn efter varje nummer: Sex och Död, Sex & Liv, Socialt Liv. Det fjärde numret som skulle heta Social Hjälp kom aldrig ut. Men nu i samband med utställningen släpper jag det numret, 45 år försenat men helt nygjort, och det kommer att finnas till försäljning under utställningen.
Lite skämtsamt har jag tänkt på utställningen som att jag ställer ut delar av mitt lager, som annars bara ligger nedpackat, staplat, ihoprullat. Allt är ett slags väldigt brokigt och dramatiskt självporträtt. Jag gillar när det blir lite otäckt, sjukt, utsatt, desperat. För det är så jag ofta upplevt tillvaron. Fast inte bara.
Det tidigaste verket i utställningen på Galleri Ping-Pong är gjort när jag var 13 år och de senaste är slutförda i år.

Ola Åstrand

Håll dig uppdaterad!