Majlis Agbeck & Magnus Denker. 13 januari – 6 februari 2021

Majlis Agbeck & Magnus Denker. 13 januari – 6 februari 2021
16 december, 2020 Galleri Ping-Pong
In gamla

 

 

Minnen från Vintergatan

Majlis Agbeck skapar i sina broderier besynnerliga världar där obestämbara djur är återkommande motiv. 

Agbecks genomlysta bildvärldar där tyngdkraften verkar upplöst är mycket egna och liknar ingenting annat. Här anas spår av barndomens minnen. Djuren som förekommer är hybrider mellan däggdjur och fiskar. De möter eller undersöker en utanförliggande värld som delvis tränger sig på eller väcker varandras nyfikenhet.

Agbeck broderar med tunna trådar berättelser om ett försiktigt utforskande av relationer, av att närma sig en okänd värld utanför sin egen begränsning där inget är en självklarhet. Djuret kan ses som en metafor för en oskyldig och samtidigt nyfiken människa. Bilderna berättar om försök att ta till sig världen. Relationer, ofta mellanmänskliga, står i fokus.

Agbeck är en observatör som ger oss bilder av förnimmelse som är i en zon bortom orden. Konstnären är en mästare i att skala bort allt onödigt. Det är en tysthet och förundran i dessa bilder som andas ensamhet, men kan samtidigt vara en inbjudan som deltagande. Trådarna till världen utanför är mycket tunna och sköra.

Majlis Agbeck är född i Halmstad och började som målare. Efter konststudier i Malmö, på Målarskolan Forum 1969 – 1970, studerande hon på Kungliga Konsthögskolan 1970 – 1975, MFA. Sedan 2004 har hon hittat tråden och broderiet som sitt primära sätt att uttrycka sig. Majlis Agbeck bor och arbetar idag i Malmö och Sjörup/Ystad.

Iris Müller-Westermann

Chef Moderna Museet Malmö

Minnen Vintergatan, 2020

 

Magnus Denker

Bilder från projektet ”Gymnasium”, från Grekiskan γυμνός (gymnos) naken, var i antikens Grekland en institution för kroppslig träning.

Fem kommunala gymnastik / sporthallar i Malmö.

Analogt fotografi, storformat 4 X 5″.

Magnus Denker – Heleneholm

 

Magnus Denker – Mölledal

Håll dig uppdaterad!