Henrik Dahlström”Objekt från andra sidan” & Jeannette Lindstedt “Ett till hundra” , 1 -22 april

Henrik Dahlström”Objekt från andra sidan” & Jeannette Lindstedt “Ett till hundra” , 1 -22 april
27 mars, 2023 Galleri Ping-Pong
In gamla

Henrik Dahlström, Handspegel, 2022, olja på duk, 1400 x 1400 x 30 mm

Det är så svårt att hitta början. Eller snarare: Det är svårt att börja från början. Och inte försöka gå längre tillbaka.”

Ludwig Wittgenstein, Om visshet, 1969

Skillnaden mellan att göra och att upptäcka är något jag alltid har i mina tankar.

Objekt från andra sidan är en serie målningar som jag började arbeta med 2019 men i vissa avseenden redan 2011. Det var ursprungligen zombies och gamla spökhistorier som inspirerade mig till arbetet men det utvecklades till idén att utforska tanken på att bli levande begravd. 

Eller så började det med att jag blev överraskad av den dubbla rymd som uppstod när min hand blev framträdande i central position och i naturlig storlek på duken med en tillräcklig färgmängd av en transparent rödbrun oljefärg som påminde om jord. Den rena vitgrunderade målardukens platta yta förvandlades till ett okänt utrymme som på samma gång speglade väggarna i ateljén.

På vilket sätt kunde jag gå vidare med denna outforskade plats och hur skulle jag kunna utveckla sammanblandningen av fikton och realism? Jag började leta efter olika föremål jag kunde tänka mig hitta “på andra sidan” och för att behålla en trovärdighet valde jag att göra som med handen och presentera objekten i skala 1:1. Jag behövde hitta saker som var tillräckligt platta och enkla för att kunna återge dem verklighetstroget men som också förvånade genom själva utförandet i sin enkelhet på samma gång som de krävde en mångtydig betydelse i kombination med att balanseras med en smutsig hand. Genom att balansera objektet nästan tyngdlöst på långfingret kunde jag separera föremålet från handen men ändå behålla en relation mellan dem samtidigt som känslan blev mer spöklik.

Den tidsslukande processen att hela tiden ifrågasätta och experimentera och försöka ta ett steg tillbaka för att se vad det jag egentligen har gjort är nödvändig och intressant. Det är på det sättet ett experiment tar mig till nästa experiment.

Henrik Dahlström 

 

 

 

Henrik Dahlström, Matlagningsredskap, 2022, olja på duk, 1400 x 1400 x 30 mm

 

 

 

Jeannette Lindstedt “ett till hundra”

Håll dig uppdaterad!