Andreas Glad “The Shape of Things to Come” & Jan Harry Persson – 11 mars – 1 april 2017

Andreas Glad “The Shape of Things to Come” & Jan Harry Persson – 11 mars – 1 april 2017
26 februari, 2017 Galleri Ping-Pong
In gamla

01.Översikt

Andreas Glad
The Shape of things to come

Att ta sig an Andreas Glads verk är att på något sätt både ständigt närma sig och samtidigt fjärma sig från undergången, den förestående, den oundvikliga. Här har människan sedan länge försvunnit för att lämna plats för de tomma gatorna, för skuggorna och träden.

I titelverket känns det som att en kan gå vilse bland de ödsliga villakvarteren. Tillståndet och tomheten har liksom modulerats så noggrant och med sådan precision att kulissen blir verklig och kapslar in oss i en form av hyperrealitet. Andreas Glads verk är skådespel, är illusion. På mer än ett sätt. Vid första anblicken kan The Shape of Things to Come föreställa en sommarslö stad där träden kastar långa skuggor över den varma asfalten och bara vattenspridaren och barnens larm hörs. Vid en andra anblick känns det som att staden är för evigt tom, som att den aldrig kommer att befolkas av sommarlediga människor igen.

Tomheten är förföriskt lockande och skrämmande på samma gång. För samtidigt som vi som betraktare tas med till ett soldränkt Los Angeles och väver in våra drömmar och reseäventyr i kvarteren så finns det ständigt överhängande hotet. Där finns skuggan och mörkret som säger att det blir inga fler resor, inga mer äventyr. Som säger att världen har tagit slut, att den har gått under. Mänskligheten har till slut fått stryka på foten och lämna över sin civilisation till skuggorna som liksom ekar över parkeringsplatserna, som smyger fram till poolerna, som knackar på tomma dörrar och som rotar i övergivna sopor.

Men lika mycket som de ödsliga landskapen blickar mot en osäker framtid så klingar verken av dåtid, av historia. I Studio City Study träder en Metropolis fram. Ur vardagliga föremål funna i ateljén växer kvarter, gatunät och byggnader. Det är som om alla föremål har fått liv under natten och formerat sig till något nytt.

Världen kommer så småningom att gå under. Till dess drömmer vi. Stort och smått. Elliotts koja får stå som den sista utposten. Barnets skaparglädje blir ett ömsint monument över drömmen om det egna rummet och friheten som kommer av att ha någonstans att ta sin tillflykt. Utsikten över fälten är oändlig, längtan att ge sig av är lika närvarande som önskan att för alltid få stanna i kojan.

Anna Sandberg Falk

 

01.The Shape of Things to Come

“The shapes of things to come” – Andreas Glad

02.Elliott

“Elliott” – Andreas Glad

04.Edge of a Continent

“Edge of a continent” – Andreas Glad

 

 

03.Jan Harry

01.Jan Harry

IMG_1486

IMG_1481

IMG_1482

Jan Harry Persson

 

Håll dig uppdaterad!