Aleksandra Kucharska & Jonas Malmberg. 13 mars – 3 april 2021

Aleksandra Kucharska & Jonas Malmberg. 13 mars – 3 april 2021
20 december, 2020 Galleri Ping-Pong
In gamla

Aleksandra Kucharska

 

 

Jonas Malmberg – Bird of Passage

Bird of Passage

I Bird of Passage ser vi fyra porträtt av en panter, en igelkott och en stam. Titeln pekar mot någon i rörelse. En fågel som landade i skymningen. Den har redan flugit vidare.  

Målningar av djur, repetitioner, drar upp linjer bakåt i tiden till våra första grottmålningar. I det föreställande måleriet, i försöket att efterlikna, finns det en skörhet. Det hela kan falla. Fiktionen bryts. Jonas Malmberg verkar inte vara rädd att riskera detta. Kanske är det skörheten han vill åt? Pantern väntar på sitt byte. Själva symbolen för styrka och manlighet är plötsligt en katt som är vilse.

Nyanserna i Malmbergs målningar är subtila. Allvarliga blickar. Stämningen. Ljuset som kommer bakifrån. Du måste stanna upp för att se skiftningarna i blicken; för att få syn på motivet. Upprepade omtagningar av samma katt. En ny panter. Samma panter. Det är inga snabba försök. Det är verkliga försök. Tid framför målningen. Tid att se. Röra sig fram och tillbaka. Omsorg för bilden. Lager på lager, med tunn färg. Målningarna är mörka, ändå så får han dem att lysa. Färgen skiner igenom. Grönt, blått, rött och gult.

Ingrid Furre

 

 

Håll dig uppdaterad!